Kupnja nekretnine velika je odluka te je zbog toga važno obratiti pozornost na nekoliko čestih grešaka koje se redovito ponavljaju. S kupnjom stana ili kuće ne treba brzati, nekretninu treba detaljno pregledati te konkretno dogovoriti šta ulazi u cijenu. Birajte i srcem jer se nekretnina većinom kupuje za cijeli život.

Najbolje je na papir napisati šta želite pa prema tim kriterijima tražiti nekretninu. Nekretnine koje uđu u uži izbor dobro pogledajte i procijenite još jednom sve prednosti i nedostatke. Katkad je pri pregledu dobro imati i stručnu osobu koja vas može upozoriti na velike nedostatke koji se možda ne uočavaju na prvi pogled. Kvaliteta temelja, instalacija, stolarije i slično važni su kriteriji.

Važna je i infrastruktura, blizina gradskog prijevoza, škole ili vrtića te  udaljenost od posla, roditelja ili prijatelja. Raspitajte se i o kvartu. Primjerice, dobar pokazatelj može biti cijena kvadrata netom prodanih nekretnina. Ne zanemarite ni susjede, oni su važni, jer su prvi koji će vam uskočiti u pomoć. Postavite sebi pitanje imate li slične životne navike i hoćete li moći uskladiti onaj minimum tolerancije koji se traži.

Kvadrati su za mnoge presudni, no je li više kvadrata doista ono što nam treba. Više kvadrata znači i veće troškove mjesečnih režija te i to treba uzeti u obzir.

Kada dogovorite cijenu s prodavateljem, sklopite ugovor u kojem će biti točno navedeni svi podaci o nekretnini. Uz ugovor u dokumentaciji mora biti priložen i vlasnički list, građevinska dozvola, izvod iz katastra, energetski certifikat. U ugovoru navedite i ako dajete akontaciju te uvjete eventualnog raskida ugovora. Otkupljujete li namještaj, primjerice kuhinju, i to navedite uz dogovorenu cijenu u kupoprodajnom ugovoru da se izbjegnu neugodne situacije.

Većina nekretnina, posebno ako su prve, kupuje se preko kredita. Stoga prije obilaska nekretnina poželjno je da se raspitate u banci možete li i pod kojim uvjetima dobiti kredit. Za kredit se raspitajte u više banaka kako biste dobili najbolje uvjete.

I na kraju obratite pozornost da iako vas neka nekretnina zadivi na prvi pogled razmislite dobro jeste li spremni živjeti u njoj. Pregledajte tlocrt i definirajte prostor i odmah ćete znati je li to za vas.